CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, December 2, 2010

Siapa kita di mata ALLAH?

Dengan Nama ALLAH yg Maha Pengasih lagi Maha Penyayang...

Assalamualaikum...


Sesungguhnya sebagai manusia, kita xmgkn t'lps dr dosa2 sama ada kecil mahupun besar...diri kita bukan malaikat...walau sebesar manapun dosa yg telah dilakukan ataupun yg msh lg kita lakukan...jgnlah PUTUS ASA dr RAHMAT ALLAH....kerna ALLAH itu Maha Pengampun lagi Maha Penerima taubat...

Kisah nie sgt2 popular dan saya pasti rmi yg tau...kisah si pembunuh yg tlh mmbnh 100 org dan ingin bertaubat...xpela, tau atau tidak, saya tetap akan kisahkan juga...seandainya ada salah dan silap, silalah tegur ya...=)

Once upon a time...hehe....t'dpt seorang pemuda yg tlh mmbnh 99 org, lalu dia ingin bertaubat...die bertemu dgn seorang yg alim dan menyatakan hasratnya, maka si alim itu pn m'jwb "ssgghnya ALLAH xkn menrima taubatmu.." maka, timbullah kmrhn dlm diri si pemuda ini dan dia pn bnh si alim 2...maka gnplah 100 org yg tlh die bnh...so, die trs mncri seseorg yg mmpu mmbntunya...lalu die bertemu dengan seorang ulama' dan die pn menyatakan hasratnya...ulama' itu pn mnjwb "ssgghnya ALLAH akn menerima taubatmu, tp, kamu mesti b'hijrah dan pergi dr sini dan mulakan hdp bru di tmpt lain"...jd, dlm p'jlnn die ke tmpt bru, die meninggal dunia...lalu, rohnya diangkat, tetapi, malaikat rahmat dan malaikat azab (sy x brp pasti) saling membangkang kerna masing2 mrbtkn roh si pemuda ini...malaikat rahmat pn b'kta "ssgghnya roh nie hrs dbri kpdku kerna die mati dlm p'jlnnye untuk b'taubat kpd ALLAH...smntara malaikat azab b'hujah "ssgghnya roh si fulan nie perlu diberi kpdku kerna dia tidak smpt bertaubat kpd ALLAH" lalu, ALLAH pn memutuskan bhw roh itu dibrikn kpd malaikat rahmat...Subhanallah, hbtkn? lihatlah btp ALLAH itu Maha Pengampun? 

Lalu fikirkan kmbli, knp kita msh lg ego dan sng jek b'putus asa dr rahmat ALLAH? mata nie trs susah sgt nk mengalirkan airmata taubat...mulut nie trs ssh untk mengucapkn at least istighfar...hati kita nie trs sgt2 skr untk mengingati sgl dosa yg tlh dilakukan....memang, memang xdpt dinafikan kita bkn siapa2 di mata ALLAH...diri kita pnh dosa...we are sinners...BUT

Sesungguhnya ALLAH tlh berfirman dlm surah Az-Zumar, ayat 53:

"Katakanlah : "Hai hamba2Ku yang melampaui batas terhadap diri sendiri, jgnlah kamu berputus asa dr rahmat ALLAH. Sesungguhnya ALLAH mengampuni dosa2 semuanya. Sesungguhnya Dialah Yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang."

so, renung2kan...its never is too late to change for the best selagi matahari blm terbit dr arah Barat...

Salam ukhuwwah...dr PeMbUrU_cInTa_IlLaHi xoxo

4 hugs and kisses:

me_HIM said...

kslhn grammaar...it never is too late...=)

gedebchik said...

akak suke giler post2 ni.. keep it up!! :)

yuhoney_s said...

bagus post nih..aku bg 4 bintang..muehehe..ta silap aku,malaikat azab

~Al-Fath~ said...

salam mas,,
ingat ana lagi..??
nak taw singgah lah blog ana ye..
salam perjuangan buat jundullah...